Hulpmiddelen
Vergoedingen
Extra hulpmiddelen voor slechthorenden voor tijdens het werk of bij het volgen van onderwijs kunnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt.
Dat betekent niet dat elk hulpmiddel (geheel) wordt vergoed. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw ziektekostenverzekeraar.
Alle persoonlijke hulpmiddelen in de vorm van aanvullende apparaten (eventueel meeneembaar naar een volgende werkgever of thuis) waarbij sprake is van een draadloze koppeling met een hoortoestel of trilmechanisme vallen onder het basispakket. We noemen dat een volledige hooroplossing. (Bron: zorginstituut Nederland)

Hoortoestellen
Heb u nog geen hoortoestel(en)? Voor handige informatie verwijzen wij u naar de website van het Radboudumc.
Telefoons met versterking
Telefoons met versterking zijn speciaal ontworpen voor slechthorenden, zodat zij duidelijk kunnen communiceren via de telefoon. Er zijn verschillende modellen, zowel mobiel als via de vaste telefoonaansluiting beschikbaar die het telefoongesprek voor u gemakkelijker kunnen maken.

Om het geluid van de deurbel te kunnen horen/zien zijn er verschillende hulpsystemen. Veelgebruikt is de flitslamp maar daarnaast zijn er ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een deurbel die gekoppeld is aan een trillende ontvanger. Als iemand aanbelt, dan voel je de trillingen van de ontvanger. Een deurbel met tril is vaak geplaatst hulpmiddel via de hoorspecialist

Met een TV-streamer van het merk van uw hoortoestel kunt u uw hoortoestel draadloos met de TV of radio verbinden. U heeft hierdoor het voor u beste geluid, rechtstreeks via uw hoortoestellen.

Met een ringleiding kunt u het geluid van de televisie of radio zonder omgevingsgeluiden via uw hoortoestel ontvangen. In sommige openbare gebouwen (kerk, concertzaal, enz) is er een ringleiding aanwezig. U kunt dan de muziek of het stemgeluid van de spreker horen zonder storende bijgeluiden. Op de Hoorwijzer vindt u een overzicht van gebouwen met voorzieningen voor slechthorenden.
Uw hoortoestel moet een zogenaamde ‘ringleidiongstand (T-stand) hebben om gebruik te kunnen maken van een ringleiding.
Let op: vóór u naar een gebouw met ringleiding gaat is het handig om vooraf even te bellen om te vragen hoe u hiervan gebruik kunt maken.
Partnermicrofoon
Een partnermicrofoon is ideaal voor één-op-één gesprekken, spraak wordt naar uw hoortoestellen gestreamd. Let op: koppeling met zo'n microfoon werkt alleen met hoortoestellen van hetzelfde merk.


Tafelmicrofoon
Een draadloze microfoon is ontworpen om met meer mensen tegelijk te vergaderen. Hij stuurt spraak en geluiden vanuit elke hoek duidelijk en moeiteloos naar uw hoortoestellen.

Ondertiteling van groepsgesprekken
Er bestaat live spraak-naar-tekst technologie met bijvoorbeeld de "Speaksee Microphone Kit" om groepsgesprekken toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.
Spraakherkenningsapps
In plaats van apparatuur kunt u ook uw mobiele telefoon gebruiken voor omzetten van 'live' gesproken tekst naar geschreven tekst. Meerdere apps kunnen dit, zoals EARFY en TALKY (alleen Android) en AVA (voor Apple).

Droogbox voor toestellen
Een handig hulpmiddel om elke nacht vocht, vuil en bacteriën uit je hoortoestellen te verwijderen om ze in goede staat te houden



Voor uw veiligheid op de weg kunt u dit aluminium slechthorendbord of -sticker aan uw vervoermiddel bevestigen. Dit bordje geeft daarmee duidelijk aan andere weggebruikers aan dat de bestuurder slechthorend of doof is.

Fietsspiegels
Gebruik goede fietsspiegels met een reflecterende rand. Door die reflecterende rand valt u beter op in het verkeer. Ook laat de reflecterende rand andere verkeersdeelnemers zien dat er iets 'aan de hand is' : pas op, deze persoon heeft iets bijzonders.

Heeft u een tip of idee?
Leuk als u dat met ons wilt delen. Gebruik daarvoor aub onderstaand formulier.