Tips en trucs

Bij Zorginstutuut Nederland kunt u vinden welke hulpmiddelen in principe onder de basisverzekering vallen en dus voor vergoeding in aanmerking komen.

Algemeen

Signaalhond

Signaalhonden zijn een categorie assistentiehonden die speciaal zijn geselecteerd en getraind om dove en slechthorende mensen te assisteren. Signaalhonden worden meestal binnen een tot anderhalf jaar getraind. https://assistentiehond.com/onze-honden/signaalhond/

Hulpmiddelen en technische ondersteuning

Partnermicrofoon

Deze microfoon is voor één op één gesprekken. Je gesprekspartner, of spreker bij een lezing, bevestigt de microfoon aan zijn/haar kleding (of hangt die om met een hals-lus) waardoor je via blue-tooth het geluid rechtstreeks op je hoortoestellen hoort.

Automatische ondertiteling voor groepsgesprekken/vergaderingen

Er bestaat live spraak-naar-tekst technologie met bijvoorbeeld de "Speaksee Microphone Kit" om groepsgesprekken toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.

Audiologische centra

Het audiologisch centrum behandelt kinderen en volwassenen met gehoorproblemen en kinderen die veel moeite hebben met praten of het begrijpen van taal. We brengen in kaart wat er aan de hand is, wat de gevolgen zijn en welke vervolgstap nodig is.

Digitale gesprekken omzetten naar tekst

Speaksee AutoCaption is een Windows software applicatie die digitale gesprekken nauwkeurig omzet naar tekst. AutoCaption kan worden gebruikt met alle video-conferentie software en ook voor het ondertitelen van video's, podcasts en andere digitale audio.

 

Hoorwijzer

Onafhankelijke keuze-informatie voor keuze van hoortest, specialist,  hoorhulpmiddelen en verzekeringen.

HOorzaken

Bij HOorzaken.nl: Informatie over het gehoor, de werking ervan, gehoorproblemen en hoortests, hoortoestellen, cochleair implantaten, gehoorbeschermers en andere hoorhulpmiddelen

Informatie over vergoedingen

Uitleg over welke vergoedingen er mogelijk zijn voor hoorhulpmiddelen.

Nederlands gebarencentrum

Het landelijke onafhankelijk expertisecentrum op het gebied van Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met gebaren(NmG).
Lees hier meer over het Nederlands Gebarencentrum

Schrijf- of gebarentolk.

Als u slechthorend, doof of doofblind bent, vergoedt UWV uren om een schrijf- of gebarentolk in te zetten. Tolkcontact helpt bij vragen en bij het vinden van een tolk. 

Winkel met hulpmiddelen voor slechthorenden en doven

Winkel met hulpmiddelen voor slechthorenden en doven. 

Signalering van geluid

Als u de ringtone van uw mobiele telefoon niet kunt horen

  • Op uw telefoon kunt u bij "Toegangsinstellingen" de (camera)flits van uw mobiele telefoon aanzetten als melding van een inkomend gesprek.
  • Een andere mogelijkheid is (ook) het trilsignaal bij "Toegangsinstellingen" aan te zetten wat handig is als u de telefoon in uw zak heeft. 
  • U kunt uw telefoon koppelen aan uw smartwatch of wek- en waarschuwingssysteem.

Automatische ondertiteling voor (groeps)gesprekken/vergaderingen

Er bestaat live spraak-naar-tekst technologie met bijvoorbeeld de "Speaksee Microphone Kit" om groepsgesprekken toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.

Op de iPhone kunt u bijvoorbeeld de app AVA gebruiken om gesproken tekst om te zetten naar geschreven tekst. 

Piepjes van oven, vaatwasser, wasmachine enz.

Omdat de piepjes van allerlei apparatuur te ver (en te zacht) klinken is het handig om uw mobiele telefoon te gebruiken door een wekker in te stellen op de verwachte eindtijd van het programma van de oven, vaatwasser, wasmachine enz.

Onderwijs

Communicatieve- en of auditieve beperking - Taalbrug College

Taalbrug College is een school voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een communicatieve en of auditieve beperking. Dit zijn dove of slechthorende leerlingen of leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Onderwijs en ondersteuning - Auris

Koninklijke Auris geeft hulp aan iedereen die moeite heeft met horen, spreken of taal. Auris onderzoekt, behandelt, ondersteunt en geeft onderwijs. Passend bij wat nodig is. En voor elke leeftijd.

 

Onderwijs, zorg en dienstverlening - Efatha

Koninklijke Efatha-Guyot Voor onderwijs, zorg en dienstverlening aan doven, slechthorenden en mensen met ernstige spraak-taalmoeilijkheden.

Speciaal onderwijs, ambulante begeleiding op school - Kentalis

Kentalis is er voor mensen met een beperking in horen of communiceren

Speciaal- en Voorgezet onderwijs - VierTaal

VierTaal bereidt leerlingen voor op deelname in de maatschappij door te helpen bij de ontwikkeling van taal- en communicatieve vaardigheden en te werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 

Psychische ondersteuning

Antes

Antes - Ondersteuning van doven en slechthorenden met allerlei zaken; het zoeken van een woning, hun financiën, dagbesteding, vergroten van het sociale netwerk tot ondersteuning bij psychische problemen.

Doof & Co

Doof & Co biedt hulpverlening aan dove en slechthorende mensen met psychische- en psychiatrische problemen.

Klachten kunnen ontstaan ten gevolge van  gehoorproblemen. Maar ook reguliere psychische klachten kunnen wij behandelen. Hierbij stemmen wij de communicatie af op de eigen voorkeur zodat behandeltechnieken toegankelijk worden.

 

GGZ voor Doven

GGZ Voor doven, slechthorenden, doofblinden en mensen met tinnitus, hyperacusis, ménière of plotsdoofheid die last hebben van psychische problemen. En voor iedereen die hier meer over wil weten.

 

 

Hooridee – Wendelina Timmerman

Hooridee - ervaringsdeskundig met gehoorverlies, coachen van slechthorenden  over onder meer communicatiestrategieën, coping-strategieën en ontspanningstechnieken.

Kunst van het mogelijke – Anke Heij

Anke Heij - Begeleidingstrajecten, voorlichting en training op de werkvloer, werkplekonderzoek, spreker over veerkracht en wendbaarheid binnen organisaties en over slechthorendheid.

 

Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen

Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen (FODOK)

Voor  ouders die de situatie van hun dove kind wilden verbeteren. De FODOK zet zich op verschillende manieren in voor dove kinderen en voor hun ouders. De FODOK richt zich op belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact.

 

Pro Persona

Expertisecentrum Ggz Doven & Slechthorenden De Riethorst in Ede heeft kennis van, en ervaring met de behandeling van psychische klachten bij gehoorverlies. 

Werk

Advies/hulp/begeleiding

Sommige mensen vinden het moeilijk om naar hun leidinggevende te stappen met hun gehoorprobleem. 

Als slechthorende heb je meer nodig dan een goedhorende.

  • De goede werkplek
  • Soms meer rustmomenten
  • Zelf je werk kunnen indelen
  • Aangepaste werktijden
  • Extra/andere apparatuur en/of hoorhulpmiddelen

Bedenk dan dat u advies, hulp en ondersteuning kunt krijgen van externe partijen wat handig is als u zelf het gesprek daarover niet wilt of kunt aangaan. Een ingang kan zijn de bedrijfsarts, huisarts en/of audicien. 

Ook zijn er ervaringsprofessionals zoals Anke Heij en organisaties zoals KentalisGGMD, Plan-Plan en anderen die u kunnen helpen

Re-integratie en jobcoaching

Stichting Jobstap: re-integratie en jobcoaching voor werknemers met een arbeidsuitdaging.

PlanPlan adviesbureau Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan.

Kentalis Werkpad Hulp bij het in contact te komen met werkgevers.

Ctalents Voor dove, slechthorende, blinde en slechtzienden. Staat voor ontwikkeling, inspiratie en verbinding.

Uw werkplek (op kantoor of elders)

Kies de beste werkplek daar, waar u als dat kan, geen stemgeluiden van achteren heeft en u kunt zien wie iets zegt.

Voor zeer slechthorenden kan een eigen ruimte/kamer goed werken. Ideaal is echter om zelf de regie te hebben over geluiden die je wel of niet wilt horen, omdat ze je storen. Dat kan met goede hoortechniek. Het is niet goed om buiten een team geplaatst te worden en te vereenzamen op de werkplek.

Voor advies over een werkplekaanpassing kunt u gebruik maken van een deskundige

Vergader met een app voor live transcriptie

Er zijn apps die realtime gesprekken ondertitelen:

Ava
Ava ondertitelt wat er wordt gezegd. In gesprekken, bij vergaderingen, bijeenkomsten of bijvoorbeeld als je een televisieprogramma bekijkt.

Google Live Transcriptie & Omgevingsmeldingen
Live Transcribe is de spraakherkenningsapp van Google. Uw telefoon 'luistert' en zet dat naar geschreven tekst om.

Speaksee
SpeakSee doet hetzelfde en is een uitgebreide app die geschikt is voor vergaderingen met meerdere mensen
Let op: u kunt Speaksee gratis aanvragen via UWV!

Teams 
U kunt het programma Teams gebruiken voor live-ondertiteling.

Vrije tijd

Actiesporten en communicatie

Milo is een apparaat dat handsfree, meerweg, groepsspraakgesprekken mogelijk maakt waardoor avonturiers kunnen praten op de paden, hellingen of het water.

 

Bij de kapper

Om ook bij de kapper te kunnen blijven horen hoeft u uw (achter-het-oor)toestellen niet helemaal uit te doen bij een knipbeurt. Houd uw oorstukjes in uw oren maar haal wel uw toestellen achter uw oor vandaan en hang ze los voor uw oren. Zo heeft de kapper geen last van uw toestellen en blijven de  verbindingen tussen uw toestellen en oorstukjes heel.

Inloophuizen

Activiteiten in inloophuizen van Stichting Plots- en laatdoven

Let’s talk

Let’s Talk faciliteert en verzorgt verbinding en contacten tussen slechthorenden, doofgeborenen, doofblinden, plots- en laatdoven alsmede degene(n) die tevens nog een andere beperking hebben. 

 

Motorrijden

Motorrijders (ook slechthorenden) lopen een groot risico hun gehoor (verder) te beschadigen als zij geen goede gehoorbeschermers dragen. De beste bescherming bieden de door uw audicien voor u op maat gemaakte gehoorbeschermers.

Let wel....Ook als u al gehoorverlies heeft is het noodzakelijk gehoorbescherming te dragen!

Nederlands Gebarenkoor

Het Nederlands Gebarenkoor. Activiteit van de Stichting Plotsdoven. Leden variëren van vroegdoof, plots/laatdoof, slechthorend, doofblind en horend.

Door te zingen in Nederlands ondersteund met gebaren (NmG) en het gebruiken van elementen uit de Nederlandse gebarentaal (NGT) kunnen koorleden op hun eigen manier muziek beleven. Daarnaast geniet men van gezellig samenzijn tijdens de repetities, waarbij er gebarentaal (NmG/NGT) en schrijftolken worden gebruikt ter ondersteuning.

Oorigineel

Oorigineel (van De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen, de FODOK) biedt activiteiten aan.

Sporten en transpiratie

Bij sporten kan er transpiratievocht in uw (achter-het-oor)toestellen komen waardoor die niet meer werken. U kunt een zweetband om uw hoofd (ook over uw oren met hoortoestellen dragen dat dat vocht opvangt.

Er zijn ook toestellen op de markt die beter vochtbestendig zijn. Informeer daarvoor bij uw audicien. 

Stichting Zo Hoort Het

Zo Hoort Het maakt zich sterk voor toegankelijkheid op het gebied van communicatie. Organiseert 12 laagdrempelige activiteiten per jaar verspreid over Nederland. (activiteiten die betaalbaar zijn en waar de communicatie geborgd is).

TV-geluid en ondertiteling

Moderne TV-toestellen hebben die mogelijkheid om ondertiteling aan te zetten voor  Nederlands gesproken programma's zoals het journaal en actualiteitenprogramma's. 

  1. Open de app Instellingen. op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid. Voorkeuren voor ondertiteling.
  3. Tik op Ondertiteling tonen.

Veel moderne afstandsbedieningen hebben een speciale knop "Ondertiteling" of "Ondertitel". Een simpele druk op deze knop kan de ondertiteling onmiddellijk in- of uitschakelen.

Zwemmen in een zwembad

Meld u als slechthorende bij de toezichthouder in het zwembad zodat men van uw slechthorendheid op de hoogte is en men u in voorkomend geval anders moet waarschuwen/benaderen.

Uw hoortoestellen

Batterijen

Niet oplaadbare hoortoestellen hebben batterijen die regelmatig moeten worden vervangen. Hoe vaak? Dat ligt aan uw gebruik. Gebruikt u vaak Bluetooth (draadloos geluid naar uw toestellen van TV en/of partnermicrofoon en/of mobiele telefoon) dan zullen uw batterijen korter meegaan.

Er zijn verschillende soorten (en merken) hoortoestelbatterijen, elke soort heeft een nummer en kleur:

Om een batterij van uw hooroestel te vervangen haalt u het stickertje van de batterij waarna die klaar is voor gebruik.

Drogen in droog-doosje

Het is een goede gewoonte om uw hoortoestellen 's nachts te drogen in een droog-doosje dat u bij een audicien kunt kopen. Daarin worden de toestellen niet alleen gedroogd maar ook gedesinfecteerd. 

Filters

Hoortoestellen die een oorstukje hebben met ingebouwde microfoon hebben in het gaatje waar het geluid uitkomt en het oor ingaat, een los filtertje (mini-plastic buisje) zitten ter bescherming van de microfoon in het oorstukje. Als u ineens geen geluid meer uit uw hoortoestel krijgt maar de batterij wel in orde is, dan kan het filtertje verstopt zijn (met oorsmeer) dan kunt u een nieuw filtertje aanbrengen met het bij het hoortoestel geleverde filterhouder. 

Oorstukjes

Irritatie in uw oren door de oorstukjes kan voorkomen doordat u gevoelig bent voor het soort materiaal van de oorstukjes. Dat kan meestal worden opgelost door de audicien een laagje erop aan te laten  brengen.

Dat laagje heet 'Nanolak' (glaslak) en is een coating waardoor hechting van oorsmeer en vuil vermindert en dus ook de groei van bacteriën. Het verlaagt daardoor de kans op huidirritaties en ontstekingen. Dit kan op alle acryl oorstukjes.

(Reserve)batterijen en filters

Zorg dat u (en uw partner?) altijd reservebatterijen (en voor sommige hoortoestel ook filters) bij u heeft om niet zonder te komen zitten op momenten dat dat niet uitkomt. 

Omdat hoortoestelbatterijen in handige verpakkingen met 6 tot 8 stuks worden verkocht zijn die gemakkelijk om mee te nemen. 
Maar... die verpakkingen gaan onderweg regelmatig stuk en dan heeft u de batterijen los in uw zak of tas. Om dat op te lossen kunt u de verpakking met batterijen + filters in een speciale batterijhouder of klein doosje of zakje doen.

Reservetoestellen mee op vakantie

Na een periode van vijf jaar worden uw hoortoestellen meestal vervangen voor nieuwe. Bewaar uw oude toestellen om als reserve mee te nemen op reis.

Schoonmaken

Een goede gewoonte is om minstens eenmaal per week uw hoortoestellen te inspecteren en schoon te maken. De oorstukjes in uw oren (of uw inwendige toestellen) worden door oorsmeer vuil. 

  • oorstukjes zonder microfoon: deze kunt u reinigen door de slangetjes van de hoortoestellen los te trekken en de oorstukjes met slangetjes in een sopje te reinigen (van bijvoorbeeld Biotex)
  • oorstukjes met microfoon: deze zijn zeer gevoelig voor vocht en kunnen niet worden losgenomen van het hoortoestel. Reinig het geheel met een fijne zachte doek en haal oorsmeer van de buitenkant voorzichtig weg met een houten tandenstoker.
  • in-het-oor-toestellen: het hoortoestel is in het oorstukje ingebouwd. Reinig het geheel met een zachte fijne doek.

Bij twijfel: ga langs bij uw audicien voor advies en/of hulp. 

 

Slangetjes

Slangetjes die hoortoestellen met een oorstukje koppelen verouderen, worden hard en dus minder soepel. Dat kan minder goed geluid betekenen en/of minder comfort bij het dragen. Zorg dat u altijd reserve-hoorslang in huis heeft.

Vervang de slangetjes als u merkt dat zij hard(er) zijn geworden. Hoe?  Trek de slangetjes los van oorstukjes en hoortoestellen en leg die naast de nieuwe slang zodat u precies de goede lengte kunt afknippen. 

Het bevestigen van de nieuwe slang aan oorstukjes en hoortoestellen is een lastig klusje. Vraag zo nodig hulp of ga naar uw audicien. 

Verzekering van hoortoestellen

Uw hoortoestellen verzekeren kan een goed idee zijn. Naast uw audicien zijn er partijen die hierin kunnen voorzien zoals De hoortoestellenverzekering van Univé | Univé Noord-Holland en Gehoorapparaatverzekering | OpGroen

 

Tips en trucs

Bij een lezing in een ruimte zonder ringleiding

Om spreker bij een lezing te kunnen verstaan kunt u hem/haar vragen uw partnermicrofoon om te hangen. 

In de auto

Als slechthorende bestuurder kunt u uw passagier niet altijd goed verstaan in de auto. Gebruik ook hiervoor een partnermicrofoon; het geluid komt dan rechtstreeks op uw hoortoestellen binnen (via streaming) wat zorgt voor betere verstaanbaarheid.

Om nog beter te verstaan zet u op uw hoortoestel het omgevingsgeluid uit.

Muziek luisteren op mobiele telefoon en iPod

Een modern hoortoestel heeft tegenwoordig vaak Bluetooth. Met Bluetooth verbindt u uw hoortoestel draadloos met uw mobiele telefoon en kunt u optimaal muziek via de telefoon horen. Dat geldt ook voor het telefoongeluid en andere telefoongeluiden. (Met deze functie gebruikt u uw hoortoestellen als 'koptelefoon')

Omgaan met drukke ruimten (restaurant, cafe e.d.)

Met een partnermicrofoon kun je prima een op een communiceren, ook in een zeer drukke ruimte. Koppel je hoortoestel aan de partnermicrofoon en zet daarna op je hoortoestel het omgevingsgeluid uit. (Bij mijn toestellen de knop 'zachter' ingedrukt houden)

Samen fietsen

Gebruik een partnermicrofoon om tijdens een fietstocht met uw fietsmaatje of partner te kunnen communiceren. Dit werkt tot 20 à 30 meter afstand.

(ik schakel op mijn hoortoestellen dan soms ook het omgevingsgeluid uit)

Voorzieningen in theater, bioscoop, kerk, enz

Ringleidingsystemen hebben een groot gebruiksgemak.

Wil een slechthorende er gebruik van maken, dan moeten uw hoortoestellen van een zogenaamde T-stand zijn voorzien waarmee het toestel wordt gekoppeld aan de rondleiding.

Ringleidingsystemen zijn helaas vaak niet aanwezig of, als ze er wel zijn, niet goed onderhouden of soms zelfs niet aangezet. Informeer hier altijd vooraf naar.

Waar ga je zitten in gezelschap?

Om optimaal met een of meer sprekers te kunnen communiceren is het belangrijk je zitplaats zo te kiezen dat het licht op de andere sprekers valt. Ga dus met uw rug naar het licht zitten.

Maar waar is in de ruimte de beste plek voor wat de acoustiek betreft? Een rustige plek vinden is niet eenvoudig. Vlak bij een muur gaan zitten is vaak niet handig omdat het geluid tegen de wand kaatst. Midden in de ruimte is vaak ook niet fijn omdat het geluid van alle kanten komt. Prettig is als er een plek is aan de rand van de ruimte waar het geluid achter u 'weg kan' of dempt, dus voor een zwaar gordijn bijvoorbeeld.  

En wat is de beste plek aan tafel? Aan het hoofd van de tafel heeft u zicht over de tafelgenoten en als het kan gaat u met uw rug naar het licht gekeerd zitten.